Derfor markerer vi Verdens diabetesdag?

0
224

Over hele verden markeres 14. november med kampanjer for å skape oppmerksomhet rundt diabetes. I år feirer vi rollen sykepleiere spiller i diabetesbehandlingen.

WDD20-web-banner-1-300x250px-EN.jpg

Verdens diabetesdag ble opprettet i 1991 av International Diabetes Federation og Verdens helseorganisasjon i bekymring for den økende helsetrusselen som diabetes utgjør. Spesielt diabetes type 2 øker over hele verden.

Dagen ble en offisiell FN-dag i 2007, og gir global oppmerksomhet til diabetes, spesielt til forebygging og bevisstgjøring rundt sykdommen.

Datoen 14. november ble valgt fordi det er fødselsdagen til Frederick Banting (1891–1941), som sammen med Charles Best (1899–1978) og James Collip (1892-1965), var sentral i utviklingen av insulinbehandling i 1922.

Sykepleiere er tema verden over

Kampanje: IDF setter søkelyset på sykepleiere

Sykepleiere spiller en uvurderlig rolle i å forebygge og behandle diabetes verden over, og skape trygghet for de som lever med sykdommen.

Men diabetes er en sammensatt sykdom som krever riktig kompetanse, og det er behov for mye større investering i utdanning for å møte det økende behovet for diabetesomsorg.

Derfor har IDF valgt å gjøre bedre utdanning for sykepleiere til tema for Verdens diabetesdag i 2020. Les mer om årets tema på nettsiden til IDF. 

I Norge feirer Diabetesforbundet også sykepleierne på Verden diabetesdag 14. november. 

Lyser opp i blått

Over hele verden lyses bygg opp i blått for å markere Verdens diabetesdag. Også i Norge blir kirker, monumenter og offentlige bygninger lyst opp i blått i løpet av november.

Hva betyr den blå sirkelen?

Blue-circle.png

Den blå sirkelen – Unite for diabetes – er et globalt symbol for diabetes og logoen til Verdens diabetesdag, og betegner det viktige samholdet i det globale diabetessamfunnet.

På tvers av kulturer symboliserer sirkelen liv og helse. Blåfargen henviser til himmelen som forener alle nasjoner, og som også er fargen på FN-flagget.

Engasjer deg!

Slik kan du markere dagen og støtte kampen mot diabetes:

Tusen takk for at du engasjerer deg i diabetessaken. Sammen for et godt liv med diabetes – og en framtid uten.

Kilde: Diabetes.no

Selv fikk jeg i 2018 påvist Diabetes type 2. livet ble snudd helt opp ned, men den historien skal vi ta en annen dag. I dag feirer vi?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here